Varför klöser min katt?

Alla kattdjur har ett klösbeteende som är helt naturligt. När katten klöser utsöndras feromoner via tassarna vilket talar om för andra katter att detta revir är upptaget. Även rivmärkena ger en tydlig signal om ägande och revirmarkering.

Förutom att äga sitt område ger klösandet fysiskt träning och slipning av klorna. Katter vill ha skarpa klor men de får inte bli för långa, då kan de växa fel och tappar din funktion.


Jag har en kattklös men katten använder den inte, vad ska jag göra? 7 – smarta tips.

En katt som klöser på ”fel” ställe gör det inte för att vara elak utan för att markera sitt revir. Är katten stressad eller osäker gör det ofta att den klöser på många ställen eller på områden som är centrala, allt för att visa andra katter att området redan är taget.

Skrik aldrig på din katt om den klöser fel, det kan göra katten rädd för dig och troligen fortsätter den sedan med klösandet när du är borta. Prova nedanstående trix för att bryta det icke önskvärda klösbeteendet.

  • Placera klösen nära det område din katt har valt. Är klösen placerad i ett hörn eller i en skrubb signalerar den inte revir på bästa sätt och katten kanske väljer att markera på soffan istället.
  • Spraya klösen med feromoner för att locka katten att använda den. Spraya området när katten inte ska vara med exempelvis citron, få katter gillar den doften.
  • Katter älskar att klättra, spana och utforska. Ha en klös som tillfredsställer detta med flera avsatser, gömmor och våningar. Placera den så katten kan ha full uppsikt över sin omgivning.
  • Se till att katten har tillgång till mat och vatten. Är katten osäker är det bra att placera mat och vatten på flera olika ställen så katten alltid kan välja det mest lugna området. En trygg katt behöver inte ”klomarkera” på fel ställe.
  • Ha en bra kattlåda där katten kan få vara ifred. Har du flera katter ha även flera olika lådor så katterna kan välja och känna sig trygga. Igen, trygghet leder till mindre oönskat klobeteende.
  • Ha flera olika klösmöbler eller klösbrädor. En bra ”regel” är att ha ett klösområde mer än katter, dvs 1 katt behöver 2 områden, 2 katter 3 områden, osv.
  • Tvätta rent området katten olovligt har klöst på och häng sedan ett glatt material, som en vaxduk, över. Om revirmarkerings doft försvinner och klorna inte lämnar märken brukar katten söka ett nytt område.

Vad ska jag tänka på när jag väljer en klös till katten?

  • Alla katter är olika och föredrar olika klösmöbler. Det viktigaste är att klösen är tillräckligt stor för katten. Katter vill kunna sträcka ut kroppen, det tränar musklerna och ger bättre riv.
  • Klösen ska se använd ut: Om klösen inte har tydliga märken kan den inte signalera revir till andra katter, tänk därför på vilket material klösen består av. Wellpapp, sisal och hampa är vanliga material, prova dig fram och se vad din katt föredrar.
  • Klösen måste vara stadig: Katten vill ha motstånd när den klöser och kattklösen behöver därför vara stabil. Desamma gäller om du har flera avsatser, det är inte kul att hoppa upp och sedan ramla ner. Glöm inte att känna på klösen med jämna mellanrum och skruva åt skruvar som har blivit lösa.
  • Avsatser och gömmor: Katter gillar att klättra, spana och gömma sig. Ha en klös med avsatser och gömmor, gör den ännu mer attraktiv med hängande leksaker.

Olika klösmöbler & deras fördelar

Klösbrädor

Klösbrädan har funnits länge och är utmärkt att ha med på resor eller som tillfällig lösning. Flera av klösbrädorna kan man montera på en vägg. De ska monteras rätt så högt upp, överkanten bör vara cirka 80 cm från golvet. Risken med att ha brädan för lågt är att katten inte är intresserad av den. 

Klöspinnar & klöspelare

Klöspinnar är den enklaste formen av klösmöbel. Det är en stolpe på cirka 10-12 cm i diameter fastsatt i en bottenplatta så den kan stå upp. Klöspinnarna finns i flera olika höjder och anpassas därför efter hur stor din katt är. Upp till 60 cm räcker gott till en kattunge på några månader medan en vuxen katt ofta behöver en pinne på 90-100 cm. 

Fristående Klösmöbler

Det finns en uppsjö av olika fristående klösmöbler. De innehåller ofta flera delar som monteras ihop har har hyllor och avsatser för katten att ligga och sitta på. En del av dem har även ”hus” eller tunnlar. De fristående klösmöblerna erbjuder katten några olika val att klösa och klättra på. Höjden på dem varierar mellan cirka 90 cm upp till 190 cm.

Golv – Till – tak -klösmöbler

Klösmöbler som räcker ända upp till taket kallas för golv-till-tak-klös. De erbjuder katter ett helt ”träd” att kättra i. Flera hyllor placeras som ”grenar” för katten att använda som mer naturliga sitt- och liggplatser. En golv-till-tak-klös spänns fast emot taket så att den inte kan ramla. De är ofta smala och höga i sin konstruktion för att både erbjuda katten ett bra klös”träd” utan att det tar för stor plats i rummet.

Värt att tänka på när man monterar en golv-till-tak-klös är att man monterar den ståendes på plats. Monterar man den liggande för att sedan resa den upp så kan det bli brytningar i skarvarna mellan de olika delarna, vilket kan göra klösen vinglig.

OBS!! Om du har vävspända tak rekommenderar vi att köpa en fristående klös istället.

Klöstunnor

Klöstunnor har blivit väldigt populära, framför allt i hushåll med flera katter. Tunnan har flera ingångar (hål) och innanför finns flera hyllplan. Ovanpå kan katten ligga eller sitta och spana ut över rummet. Klöstunnan är utmärkt att placera framför ett fönster. Utsidan på tunnan är en rejäl klösplats för katten.