I denna akvarie-nybörjarguide går vi igenom hur du startar upp ett akvarium, steg för steg, hur du placerar ditt akvarium optimalt, hur du underhåller och rengör ditt akvarium, samt hur du introducerar fiskar i akvariet och i slutändan får ett mer lättskött akvarium. Har du fler frågor så är du varmt välkommen att höra av dig till oss. Denna guide kan givetvis även användas för dig som vill starta upp ett gammalt akvarium.
Att skaffa ett akvarium kan man göra av många olika anledningar, dels för intresset av fiskar, inredningsdetalj, eller varför inte som en lugnande effekt. Nyare forskning tyder på ett samband på djurägare (inklusive akvaristerna), där djurägare generellt är mindre stressade och mår bättre. Så varför då inte skaffa en ”levande” natur-TV.
Det finns många olika åsikter, tankar och tillvägagångssätt när det kommer till att starta och underhålla ett akvarium. I denna guide går vi igenom de viktigaste sakerna att tänka på innan du drar igång ditt första akvarium.
Förberedelser innan uppstart av akvariet:
1: Val av storlek på akvarium
Akvariets volym, yta och djup ska vara anpassat efter fiskarnas storlek, antal och beteende. Det bör inte vara mindre än 40 liter i akvariet (utdrag ur Jordbruksverket.se). Dessa regler kan komma att ändras.
Vilken storlek du ska ha på akvariet beror på vilken sorts fisk du vill ha. Olika arter kräver olika ytor/volym. Artspecifika rekommendationer finns.
Grundregeln är att du inte får hålla fiskar i klotformade akvarier. Anledningen är att det är svårt att uppfylla fiskarnas krav på volym, syresättning och inredning i dessa. Det är svårare att skapa balans p.g.a. ständiga vattenbyten som stör balansen och är slitsamt för fiskarna. I ett klotformigt akvarium blir vattenytan för liten för att syresättningen ska fungera naturligt och därför uppstår lätt syrebrist i vattnet.
Olika fiskarter har olika beteenden, fiskarter som normalt lever i stim bör hållas tillsammans med fiskar av samma art. Ett akvarium blir mer harmoniskt med färre arter med desto fler individer i ett stim. Titta gärna på våra bäst i test av akvarium för att se flera olika alternativ på storlekar och former på akvarium.
2: Bästa placering av akvariet:
Var ska akvariet stå? Ett akvarium på 54 liter med vatten och grus väger ca 80 kg. Det är därför bra att ha en ordnad plats för akvariet! Det är också viktigt att bordet akvariet står på är plant så det inte blir bristningar i fogar eller glas! Dessa problem uppstår sällan direkt, utan kommer smygande efter ett tag. Använd gärna ett vattenpass för att säkerställa att ytan är plan.
Tänk på att inte placera akvariet i direkt solljus då detta kommer att medföra oönskad algblomning och om akvariet står mörkt syns fiskarna bättre. Tänk också på att det krävs minst 3 el-kontakter där akvariet ska stå.
3: Inredning till akvariet
För att fiskar ska må bra behöver de möjlighet att gömma sig och söka skydd. Därför måste minst en sida av akvariet vara insynsskyddad, antingen av vägg eller bakgrund. På botten ska det finnas sand/grus och gärna även stenar, rötter eller annan akvariedekoration. För att skapa en så naturlig miljö som möjligt för fiskarna rekommenderas även att det finns levande växter i akvariet.
OBS! Om ni ska ha en bakgrund. Tänk på att sätta fast den innan akvariet sätts på plats och fylls på med vatten. Applicera gärna Poster Fix när du sätter fast bakgrunden, enklare och snyggare än tejp. Det finns bakgrunden du klistrar på baksidan akvariet liksom mer levande och naturtrogna bakgrunder till akvarier, dessa bör monteras innan du fyller på vatten.
4: Vattenkvalité i akvarium
Viktigt med bra vatten: Kvalitén på det vatten som fiskarna hålls i är mycket viktigt. Du måste därför anpassa pH-värdet (7,2 för de flesta fiskar), salthalt och vattentemperatur efter vilka arter som finns i akvariet. Du måste även anpassa tekniska hjälpmedel som luftpumpar och reningsanläggningar efter fiskarten och antalet fiskar. Det är också viktigt att vattenkvalitén är så stabil som möjligt.
När du startar upp ett nytt akvarium bör du därför ha i ett vattenberedningsmedel som renar vattnet och neutraliserar skadliga ämnen som klor och olika tungmetaller för att göra vattnet säkert för fiskar.
För att få en god bakterieflora i vattnet som sköter delar av kretsloppet bör även bakteriekulturmedel tillsättas.
Den första 2-4 veckorna bör du undvika att göra vattenbyten, slamsuga eller rengöra filtret då dessa åtgärder gör det svårare för bakterierna att etablera sig, mata också sparsamt.
Starta upp akvariet
1: Grus, Sand och bottenmaterial till akvariet:
Börja med att tvätta grus i kallt vatten i en hink så dammet försvinner och lägg ev. rötter i vatten och skrubba försiktigt då de ofta kan missfärga vattnet. Lägg i ett lager grus om ca 5-7 cm och gärna med lite lutning så att det är högre bakkanten, då blir det en djupare effekt än om gruset ligger plant. Vi rekommenderar ca 2 kg grus per 10 liter vatten.
Installera pump(filter) och värmare, pumpen på ena kortsidan så det blir ordentlig cirkulation i vattnet. OBS! Starta inte elektroniken förrän akvariet är vattenfyllt!
Häll i ca 1/3 del vatten i akvariet. Tips: lägg en tallrik upp och ner i botten och häll vattnet på den så ligger gruset kvar på plats. Använd alltid kallt vatten när du fyller på, varmt vatten kan innehålla skadliga bakterier.
2: Bästa placering av akvariepump & värmare:
Pumpen skall placeras på ett sådant sätt att utblåset av vattnet bryter vattenytan för att på så sätt syresätta vattnet på ett optimalt sätt. Optimal placering av akvariepump är oftast på ena kortsidan och med utblås precis vid vattenytan eller strax under. Valet av fiskar kan också påverka hur du ska placera akvariepumpen på bästa sätt. Vissa fiskar trivs bättre i strömt vatten, medan andra i lite lugnare. Läs gärna på vad dina fiskar trivs i för typ av vatten.
Doppvärmaren ska i stort sett alltid vara helt nedsänkt i vattnet för att inte gå sönder. Det är fördel om doppvärmare sitter placerad på ett sådant sätt att vattnet cirkulerar kring den för att få en jämn spridning av temperatur på vattnet.
3: Plantering av växter i ditt akvarium:
Ta bort korgen och vadden runt rötterna, tryck försiktigt ner rötterna i gruset så rötterna är täckta av gruset. När det kommer till placering av växter i akvariet är vår rekommendation är att plantera lågväxande fram och högväxande baktill.
Eftersom att vattnet inte innehåller någon näring för växterna i nystartade akvarium så rekommenderar vi att tillsätta växtnäring i ett nystartat akvarium. Växtnäring kan även med fördel användas kontinuerligt för att bibehålla en god miljö för växterna. Friska växter minskar föroreningar i akvariet och fungerar som ett extra filter.
Fyll sedan på med resten av vattnet så att pumpens övre del hamnar strax under ytan men lämna gärna några centimeter från kanten för att kunna lägga i fiskpåsarna så småningom.
4: Vattenberedning – Förbered vattnet rätt
Tillsätt vattenberedningsmedlet och bakteriekultur enligt dosering. Sätt igång pump och värmare, värmaren ska stå på ca 25 grader då det är vad de flesta fiskar trivs bäst med men anpassa temperaturen efter de fiskarter ni önskar. Det är även en god idé att ha en termometer så du lätt kan se att vattnet håller rätt temperatur och att värmaren fungerar.
Sätt på täckglas, lock och belysning och låt sedan vattnet ”stå” till sig några dygn så är akvariet förberett för fiskarnas ankomst.
Akvariefiskar
1: Hur fiskarna ska skötas
Ett akvarium med färgglada fiskar som simmar omkring bland gröna växter kan vara ett mycket dekorativt och lugnande inslag i ett hem. Men tänk på att akvariefiskar är levande varelser. Har du ett akvarium måste du följa djurskyddslagen för akvariefiskar.
Om en fisk blir stressad av eller visar aggressivitet mot andra fiskar måste du som djurhållare agera för att få balans mellan fiskarna i akvariet. Du måste också vara uppmärksam på om fiskarna blir sjuka och då medicinera eller behandla. Har du frågor är du varmt välkommen att höra av dig till oss för råd!
Efter några dygn när vattnet klarnat är det dags att introducera lite fisk. Börja med ett fåtal fiskar av tåliga arter och vänta 1-2 veckor till nästa inköp, detta för att de godartade bakterierna ska få en bra möjlighet att komma igång i akvariet och skapa en god miljö för fiskarna. Det är dessa bakterier som småningom kommer att hjälpa till att bryta ner avföring och andra föroreningar i akvariet. Så fortsätter man att tillsätta fisk med några veckors mellanrum.
Exempel på ett förstaköp kan vara stimfiskar och ett par bottenlevande fiskar.
2: Introduktion av fiskar i akvariet
När du kommer hem med fiskarna i en påse så är det inte bara att öppna och släppa ut fiskarna, de behöver introduceras varsamt eftersom vattenvärdet och temperaturer är olika i påsen och i ditt akvarium. Placera påsen med fiskarna i ditt akvarium och låt de flyta där i 10-15min så att vattnet temperaturutjämnas med akvariets vatten. Efter det öppnar ni påsen och häller i någon deciliter vatten från akvariet, denna procedur upprepas 2-3 ggr med ca 10min mellanrum, låt sedan fiskarna simma ut. Glöm inte att tillsätta vattenberedningsmedel innan introduktion av nya fiskar i ditt akvarium.
Utfodring av fiskar
1: Torrfoder & Flingfoder
Det vanligaste nybörjarfelet många gör är att mata fiskarna för mycket. Vad som händer när man matar för mycket är att fiskarna inte hinner äta upp all mat utan en stor del av maten hamnar på botten. Torrfodret/flingfoder som hamnat på botten blir en grogrund till algblomning, försämring av vattnet och i värsta fall gör vattnet giftigt för dina fiskar. Om du får för höga halter av Nitrit, som bl.a. orsakas av övermatning, påverkas fiskarna negativt och i värsta fall dör.
Därför är det viktigt att mata mer ofta och mindre mängd samt komplettera med bottenätande fiskar. Det är lättare att mata ihjäl dina fiskar än att svälta ihjäl dom.
Tips: Lägg i så pass lite flingfoder att fiskarna hinner äta upp allt på 5-15 sekunder. Maten ska ej börja sjunka. Vänta sedan en liten stund och lägg i lika mycket till. Mata en gång per dag.
2: Frysfoder & levande fiskmat
Det finns flera olika kompletteringsfoder såsom levande, färskfryst och frystorkat. Mygglarver i olika färger Röd, Svart och Vita samt Cyclops, Dafnier och Tubifex är andra bra foder. Dessa foder ger vitalitet och lyster till fiskarna och bör utfodras ett par gånger i veckan varvat med flingfoder/torrfoder. Våra fiskmat bäst i test hittar du här.
Städning av akvariet
1: Förberedelser & elektronik:
Stäng av och koppla ur sladdarna till värmare och pump. Vanligaste orsaken till problem med värmare är på grund av överhettning, de flesta termostater och akvarievärmare tål inte att vara påslagna ovanför vattenytan. Likaså pumpar går lätt sönder när vatten saknas för att ”smörja” impeller m.m.
OBS! Tänk på att aldrig koppla in en varm värmare i kallt vatten, då den kan spricka!
2: Rengöring av akvariet:
Pump: Ta ut filtermaterialet ur pumpen och krama ur under rinnande svalt vatten. Passa även på att ta isär pump för att rengöra pumphuvud och impeller som ofta gror igen och stannar utan att rengöras frekvent.
Växter: Sortera och ta bort fula växter och blad, rengör glasets insida med algskrapa eller svamp. Tänk dock på att aldrig använda en tvättsamp eller något hjälpmedel som har kommit i kontakt med diskmedel eller dylikt då detta kan vara förödande för akvariets miljö.
Grus/Botten: Använd en slamhävert och pumpa ur ca 1/3 del av vattnet i en hink du har nedanför akvariet, samtidigt som du dammsuger runt med munstycket i gruset runt växterna och tomma ytor. Tryck gärna ner munstycket försiktigt en bit i gruset för att få rent.
Påfyllning: Fyll upp med svalt vatten och koppla därefter in elektroniken igen. Säkerställ att både pump och värmare är helt dränkta i vattnet.
Dosera i vattenberedningsmedel efter det antal liter vatten du fyllt på efter städningen. Vid stora vattenbyten så tillsätter du även bakteriekultur. Vattenbyten med städning bör göras varannan till var tredje vecka beroende på akvariets storlek och belastning på akvariet (antalet fiskar).