Ta hand om din hunds tassar & klor

Att klippa din hunds klor kan vara en pärs både för dig och hunden. Börja tidigt med klovård för att vänja valpen och visa att det inte är farligt. När ni gosar och myser så ta gärna på tassarna så hunden vänjer sig vid att du pysslar med hundens tassar.

Tänk även på att tassarna kan behöva mer vård än att bara klo-klippas, vintertid kan det t.ex. vara en god idé att klippa håret på hundens tassar och mellan trampdynorna i förebyggande syfte. I denna guide har vi listat ett par vanliga frågor vi går kring kloklippning och underhåll av hundens tassar.

Har du rätt värktyg för att klippa hundens klor?

Att använda sig av rätt verktyg när det kommer till kloklippning är viktigt. Att ha en vass klotång tillsammans med en bra klofil kommer göra kloklippningen mycket enklare och snabbare med mindre risk för t.ex. att du bryter eller krossar klon när du ska klippa klorna.


Klippa hundklor

Att klippa hundens klor är inte alltid så lätt, nedan går vi igenom vanliga frågor och några tips om hur du lättast klipper din hunds kor.

Behöver jag klippa hundens klor & hur ofta ska det göras?

Ja. Hundars klor växer som dina naglar och blir de för långs kan de ge obehag. Beroende på ras brukar det vara lagom att klippa en gång/vecka-en gång/varannan vecka. Däremellan kan klorna filas för att hållas jämna och fina. Ju mer du hanterar hundens tassar ju lugnare kommer hunden att bli så klipp och fila ofta. 

Kan jag skada hunden om jag klipper fel?

Om du klipper för långt in på klon kan du komma åt pulpan där det finns blod och nerver. Hunden rycker då ofta till och det kan blöda och kännas obehgligt, men det är inget som ger men för livet. Om du råkar klippa i den och det blöder är det bra att ha blodstoppulver till hands. 

Ha bra ljus när du klipper och undersök klorna innan du börjar så ser du pulpan som ett mörkare område och kan enkelt undvika den. Är klorna mörka kan man ofta känna att klorna blir lite mjukare längre in, där är pulpan. 

Är du nervös? Klipp lite, lite i taget och när det känns som att du tagit tillräckligt fila det sista så riskerar du inte att klippa i pulpan. 


Hur klipper jag hundens klor?

  • Använd en klotång avsedd för just klor. Nagelsaxar och liknande gör ofta att klon skivar sig och du får ett ojämt resultat som ofta irriterar. Ha också rätt storlek på klotång då stora och små hundar har väldigt olika klor.  
  • Välj ett tillfälle när både du och hunden är lugna. Hundar känner ofta av om du är stressad så försök ta det lugnt. 
  • Är hunden svår så var gärna två som klipper. Den ena håller hunden i ett bestämt grepp och den andra klipper. Om nödvändigt använd en munkorg. 
  • Klipp av yttersta spetsen på klon, lite i taget. Ofta är klon mörkare längre in där pulpan finns så det brukar vara lätt att undvika att klippa i den. Klippet ska ske med rätt vinkel, tänk dig att hunden står upp och snittet ska vara ”längs med underlaget”. 
  • Glöm inte sporrarna. 
  • Ta det lugnt och beröm hunden när ni är klara. Är hunden rädd så håll den en stund extra och gulla med den så den lugnar sig och förstår att behandlingen är över. När den är lugnt ge lite belöningsgodis och släpp den.   
Min hund har mörka klor, hur ser jag vart jag ska klippa?

Hos hundar med mörka eller svarta klor så kan du enkelt se vart pulpan är med en ficklampa eller lampan på din mobiltelefon. På nästan alla svarta klor kan du se en ljusare del i mitten, där är pulpan. Denna drar sig också tillbaka eller växer med hundens klo. Därför är det viktigt att klippa ofta och lite om din hund har väldigt långa klor. 

Min hund har ljus klor, hur ser jag vart jag ska klippa?
  • Hos hundar med ljusa klor kan du enkelt se vart pulpan slutar. Pulpan är nästan alltid mörkare och syns tydligt med ordentligt ljus. 

Tassvård hund

Hundar är duktiga på att ta hand om sig men ibland behöver även den bästa lite extra omsorg. Hundens tassar utsätts för mycket och de ska därför undersökas regelbundet.

Torra trampdynor

Torra tassar kan vara både smärtsamt och i extrema fall leda till blödande trampdynor och att hunden får infektioner. Kontrollera tassarna ofta och torka av den om vädret är väldigt fuktigt. 

Förebygg torr het genom att smörja med ex. kalksalva. Den funkar även bra om tassarna redan har blivit torra och irriterade. 

Vintertassar – salt & frusna trampdynor

Under vintern är risken stor att hunden får väldigt kalla trampdynor och att de utsätts för extra mycket väta, kyla och vägsalt. Vägsalt är frätande och det är därför viktigt att alltid torka av hundens tassar när den kommer in så den inte slickar i sig saltet. Det kan även vara bra att använda hundskor som både skyddar och värmer tassarna. 

Om din hund inte vill ha skor finns även feta tassalvor som skyddar mot både fukt och salt samt verkar mjukgörande. Klipp pälsen mellan tassarna så fastnar det mindra snö och is och smörj sedan in dem både före och efter promenaden. 

Snabbguide för Vintertassarna

  • Tvätta tassar.
  • Klipp bort hår mellan trampdynor.
  • Håll klorna kortklippa.
  • Smörj med tassalva.
  • Använd gärna strumpor eller skyddande skor.
  • Kostillskott för tassar.

Sommartassar – brända tassar & trampdynor

Under sommaren är risken stor att hunden trampdynor blir skavda eller brända på varm asfalt, varma klippor eller varm sand. Många hundägare tänker inte på hur varm asfalt blir en varm och solig sommardag. Testa att gå barfota själv så märker du hur varmt det faktiskt blir. Även fukt och regn kan ge trampdynorna hos hunden sämre kvalitet. Så tänk på att vårda hundens tassar och trampdynor även på sommaren. Är trampdynorna torra eller/och skadade så rekommenderar vi att du sköljer med koksaltlösning försiktigt, se till att torka trampdynan ordentligt och sedan smörj med en skyddande tassalva. 

Om du trots god omvårdning av hundens tassar inte får önskat resultat kan det vara en god idé att se över vilket foder du utfodrar med eller tillsätta kosttillskott så som Laxjolja, B-vitamin, Kelp eller spirulina under en period för att uppnå önskat reslutat. 

Snabbguide för sommartassarna

  • Tvätta tassar.
  • Klipp bort hår mellan trampdynor.
  • Håll klorna kortklippa.
  • Undvik varm asfalt, klippor & sand.
  • Smörj med tassalva.
  • Använd gärna strumpor eller skyddande skor.
  • Kostillskott för tassar.

Vanliga Frågor om att klippa hundens klor

Hur ofta ska jag klippa hundens klor?

Vanligtvis en gång i veckan eller varannan vecka, beroende på hur snabbt klorna växer.

Vad gör jag om jag klipper i pulpan?

Använd blodstoppulver och håll området rent. Det är obehagligt för hunden men inget farligt.

Hur skyddar jag hundens tassar på vintern?

Torka av tassarna efter varje promenad, använd tassalva och överväg hundskor för extra skydd.

Vad gör jag om min hund har torra trampdynor?

Smörj med en mjukgörande tassalva och undvik att utsätta tassarna för extremt väder.

Hur undviker jag brända trampdynor på sommaren?

Promenera tidigt på morgonen eller sent på kvällen när marken är sval. Undvik varm asfalt och använd skyddande tassalva.

Vad gör jag om min hund har torra trampdynor?

Smörj med en mjukgörande tassalva och undvik att utsätta tassarna för extremt väder.

Hur ofta ska jag klippa hundes klor?
Vad gör jag om jag klipper i pulpan?

Använd blodstoppulver och håll området rent. Det är obehagligt för hunden men inget farligt.