En vanlig kommentar från hundägare är: ”Min hund är kräsen och äter inte vad som helst.” Det kan vara frustrerande när du investerar i ett högkvalitativt foder som din hund sedan vägrar röra. Men innan du byter foder igen eller oroar dig för mycket, är det viktigt att förstå varför din hund beter sig så här.
Varför är hunden kräsen?
Hundar svälter inte sig själva på ren vilja utan det finns alltid en bakomliggande orsak. Det kan vara så enkelt som att maten inte smakar bra eller har en oaptitlig/för svag doft, men kontrollera ändå alltid hundens mående innan du springer och köper nytt foder.
1. Hälsoproblem
Om du inte precis har bytt foder och hunden plötsligt slutar äta under flera dagar ska du uppsöka en veterinär. Det finns flera olika tillstånd som gör det jobbigt att äta såsom halsbränna, tandvärk, smärta eller sjukdomar. Eftersom hunden inte kan tala om vad felet är måste du som ägare lära dig att läsa av din hund. Läs mer om hundens kroppsspråk och signaler här.
Om din hund plötsligt slutar äta, kan det bero på:
- Tandvärk: Kontrollera om din hund har problem i munnen som gör det svårt att tugga.
- Magbesvär eller halsbränna: Hunden kan undvika mat om den förknippar det med obehag.
- Stress eller smärta: Sjukdomar eller skador kan minska aptiten.
Om din hund inte äter på flera dagar bör du konsultera en veterinär.
2. Foder och smakpreferenser
Hundar har, precis som människor, individuella preferenser. Om maten saknar tilltalande smak eller doft, kan hunden rata den. Välj foder med hög smaklighet, speciellt om din hund är kräsen.
3: Allergier & överkänslighet
Hundar kan vara både allergiska och överkänsliga mot vissa typer av foder. Ofta syns detta på hundens avföring och dess kvalitet. En hund ska ha avföring 2-3 gånger/dag och den ska vara fast i konsistensen. Avföring som är kornig, rinnande, plötsligt ändrar färg eller kommer väldigt oregelbunden kan vara tecken på fel foder.
Hundar kan inte uttrycka detta men de känner ofta av om något är fel. En hund ska inte heller ha gasig mage så om din älskling plötsligt börjar fisa mycket har den troligen fått i sig något olämpligt.
4. Människomat och extra godbitar
Det är lätt att bli orolig när hunden inte vill äta, ändå är det vanligt att ”kräsna” hundar har ovanligt gott hull om magen. En hund som får smakbitar vid bordet fyller gärna magen med dessa godsaker och är sedan för mätt för att orka sin egen mat.
Tänk dig att du ger din hund sista biten av varmkorven, jämför sedan hundens storlek med sig sjäv och sedan hur stor korvbiten är i förhållande. Troligen är människomaten i förhållande till hunden väldigt stor, exempelvis motsvarar två skivor salami för en människa ca 4 stora kakor för hunden.
Prata med familjen och sluta ge hunden mat utöver det foder den ska äta. När hunden lär sig att det inte hjälper att tigga kommer den till slut äta den mat som erbjuds.
5. Löptider och hormoner
Löptider påverkar både tikar och hanar, särskilt om hunden är ung. Det kan i vissa fall gå så långt att aptiten hamnar på andra plats över ”livnödvändiga behov”. Ofta går detta över när löptiden är förbi så ha koll på hunden och om det är vissa perioder en är orolig och aptitlös.
5. Stress eller understimulering
Har du flera hundar? Vid måltiderna kan konkurrensen vara stenhård vilket verkar stressande på hunden. Antingen kastar den i sig maten eller så viker den sig och äter inte alls. Se till att hunden har en lugn miljö och servera dina hundar på olika platser.
En valp har mycket att lära sig och särskilt första tiden i en ny familj kan aptitetn påverkas. Det är ofta inget att oroa sig över men går det flera dagar och valpen inte äter tala med en veterinär eller med uppfödaren.
Är din hund understimulerad? Ett stillasittande liv påverkar hunden i lika stor utsträckning som människan. En hund behöver röra på sig för att bygga upp en hälsosam aptit och det är viktigt att den inte bara får ta sig ett varv runt kvarteret utan också komma ut på långa promenader.
Vad kan jag göra om min hund är kräsen?
Om du har en kräsen hund, följ dessa tips för att förbättra aptiten:
1. Ha tydliga matrutiner
- Servera mat vid samma tidpunkter varje dag.
- Låt maten stå framme i högst 20 minuter – ta bort den om hunden inte äter.
2. Ge inte smakbitar vid bordet
- Förbjud smakbitar och annan mat utöver hundens foder. Prata med familjen för att hålla detta konsekvent.
3. Byt till ett mer smakligt foder
- Om hunden inte gillar maten kan du prova ett foder med högre köttinnehåll eller annan smakprofil.
4. Aktivera din hund mer
- Ökad fysisk aktivitet, som långa promenader och lek, kan stimulera aptiten.
- Gör måltiden till en lek – låt hunden ”söka” sin mat för extra aktivering.
5. Kontrollera allergier och intoleranser
- En hund med matsmältningsproblem kan behöva specialfoder. Tecken inkluderar gaser, lös avföring eller klåda.
Sammanfattning
En kräsen hund behöver inte alltid vara ett stort problem. Det kan handla om små justeringar i vardagen som att minska på smakbitar, byta till ett mer aptitligt foder eller öka hundens aktivering. Om du misstänker att hälsoproblem ligger bakom, kontakta en veterinär för att utesluta sjukdomar.
Genom att förstå din hunds behov och beteenden kan du skapa en rutin som passar både dig och din fyrbenta vän.
Vanliga frågor om kräsna hundar
Varför äter min hund inte sin mat men gärna godsaker?
Din hund prioriterar det som smakar bäst. Begränsa godsaker och låt bara hunden få sitt foder.
Kan stress påverka aptiten hos hundar?
Ja, stress är en vanlig orsak till att hundar tappar aptiten. Skapa en lugn och trygg måltidsmiljö.
När bör jag kontakta veterinär?
Om din hund inte äter på flera dagar eller uppvisar andra symptom som slöhet, diarré eller viktminskning bör du söka hjälp.