Att välja rätt foder är inte helt lätt, de flesta reptiler, även artbröder, har olika behov och preferenser. Vi har sammanfattat behovet hos några av våra vanligaste reptiler men läs alltid på om den specifika art du har hemma för att undvika bristsjukdomar, tarmbesvär och sämre hälsa.
Mata orm & ödla med levande foder?
Senaste åren har det varit många diskussioner om det är tillåtet eller inte att ge sina reptiler levande foder i form av maskar, syrsor, gräshoppor, möss och kycklingar.
Det är i dagsläget tillåtet att både föda upp och ge insekter till sina reptiler förutsatt att du följer djurskyddslagen samt de EU-regler som gäller.
Djurskyddslagen är tydlig med att alla djur ska skyddas mot onödigt lidande samt att de ska skötas och hållas i en god djurmiljö så att de kan bete sig naturligt, detta gäller alltså även insekter. Eftersom insekter föds upp som produktionsdjur gäller samma regler som för ex. grisar och fjäderfän.
Du får inte ge dina reptiler större djur som musungar, kycklingar och liknande (källa: Jordbruksverket). Det anses vara alltför plågsamt för ex. en mus att sväljas levande av ormar och det orsakar därmed onödigt lidande hos djuret.
Sköldpaddor
Beroende på om du har en land- eller vattensköldpadda har de ganska skilda behov. Landsköldpaddor är vegeterianer medan vattensköldpaddor äter det mesta. Vad du ska undvika är dock väldigt mycket samma:
Ej lämpligt foder för sköldpaddor:
- Persilja
- Spenat
- Rabarber
- Ärtor & Bönor
- Frukt, innehåller för myclet socker
- Ägg, ost & mjölkprodukter
- Bröd
Landsköldpadda
Landsköldpaddan är vegeterian och behöver en fiberrik och energifattig kost såsom gräs, örter och ogräs. De flesta sjukdomarna hos sköldpaddor beror på fel kost så läs på ordenligt och ha en varierad meny. Tänk tre huvudregler: Mycket fibrer, tillsätt kalk, lite protein.
Den gillar även olika salladssorter. Varierad kost är viktigt för sköldpaddan men undvik att ge den frukt och bär. Du ska även ge den kalktillskott, avsett för landsköldpaddor, för att den ska må bra.
Lämpligt foder för landsköldpaddor
- Frisésallad
- Hö avsett för sköldpaddor
- Gräs
- Maskrosblad
- Kirskål
- Klöver
- Blad från fruktträd och bärbuskar
Vattensköldpadda
Till skillnad från sin mer landlevande släkting är vattensköldpaddor inte utpräglade vegeterianer utan äter gärna insekter, fiskar och växter. Sköldpaddorna bör utfodras i vatten.
Ju yngre de är ju mer protein behöver de. Du bör också mata unga djur dagligen medan en vuxen behöver mat 2-3/vecka.
Ge sköldpaddorna foder, torrfoder, avdsedd för just dem och komplettera med insekter, fisk- eller räkbitar och grönsaker. Det är viktigt att ge dem ett bra vitamintillskott samt blanda in kalkpulver i maten så att skalet håller sig fint. Låt dem ha fri tillgång till grönsaker och vattenväxter.
Lämpligt foder för vattensköldpaddor
- Insekter
- Fisk- och räkbitar, gärna orensade bitar
- Grönsaker
- Ätliga akvarieväxter
Ödlor
Ögonfransgecko
Den är en allätare men många väljer att ge den ett specialutvecklat pulver, Crested Gecko Diet CGD, som föda. Någon gång i veckan kan även en syrsa eller mjölmask ges som extra godbit.
Leopardgecko
Arten är köttätare och älskar när den får jaga efter levande föda såsom syrsor och gräshoppor.
Den äter även frystorkade maskar, flugor och kackerlackor. Se till att de insekter du ger den, om de är levande, är väl utfodrade så ger de mer energi till din ödla. Ha gärna en matskål för frystorkad mat och tillsätt både kalcium och vitaminpulver för att försökra dig om att geckon får i sig allt den behöver.
Skäggagam
Skäggagamen äter en allsidig kost, både insekter och grönsaker. Yngre, växande ödlor behöver en mer proteinrik kost och maskar, syrsor och gräshoppar är mums. Även klöver, maskrosblad och ruccola är lyxmat.
Lämpligt foder för ödlor:
- CGD
- Syrsor
- Kackerlackor
- Mjölmask, i mycket begränsad mängd
Undvik att utfodra ödlor med:
- Barnmat
- Jelly Pots (gelé avdess för skalbaggar)
Ormar
Det är svårt att ange exakt hur mycket din orm behöver äta eftersom de flesta ormar växer olika snabbt och gör av med olika mycket energi. En generell regel är att ungdjur oftare och vuxna ormar mer sällan.
Ge gärna ormen ett större byte åt gången som den står sig på. Möss och kycklingar är bra föda men de ska
inte vara levande. De flesta ormar kan vänja sig vid att äta redan död föda så det brukar inte vara några problem. Ge aldrig ormen fryst eller snabbtinad föda utan låt maten tina långsamt i rumstemperatur.
När du ger ormen mat använd en fodertång. Kasta inte födan mot ormen, det kan vara skrämmande utan håll födan dinglande en bit ifrån, ofta ”attackerar” ormen och drar sig sedan tillbaka för att svälja bytet helt. Tvätta alltid händerna före och efter utfodring.
Lämpligt foder för ormar:
- Möss
- Råttor
- Kycklingar
Undvik att utfodra med:
- Frukt & Grönsaker
- Fryst mat
- Rent kött