Fästingar är en av sommarens stora plågor både för människa och katt. Fästingen vaknar till liv när temperaturen är runt 5 grader och är sedan aktiv under både våren, sommaren och hösten.
Alla fästingar bär inte på sjukdomar men det är ändå otrevligt att bli biten. Att ta bort en fästing som borrat ner sig i huden kan vara riktigt smärtsamt och det är därför bra att skydda din katt så att fästingen aldrig biter.
Att använda sig av skydd som gör katten mindre attraktiv att bita är ett bra sätt att minimera risken för fästingbett. Om du ändå upptäcker att ditt djur har en fästing ska du plocka bort den omedelbart då sjukdomar inte alltid överförs direkt utan kan komma först efter några timmar eller dagar.
Förebygg fästingbett på din katt
Fästingkoll på din katt
Kontrollera och undersök din katt ofta, särskilt mellan mars-oktober och när ni har vistats mycket o skog och mark. Fästingar sätter sig gärna i fuktiga och varma områden som bakom öron, på halsen och vid armhålorna. Borsta katten innan ni går in så är chansen stor att fästingar som ännu inte har bitit lossnar med pälsen.
Förebygg fästingar på katt
Det finns en mängd olika förebyggande medel, halsband och tabletter på marknaden för att förhindra att fästingar sätter sig på din katt. Tänk på att en del preparat kan ha biverkningar, vara skadliga för vattenorganismer, inte lämpa sig för valpar osv. Läs på innan du väljer vad just din katt ska använda. Fästinghalsband Innehåller dofter och medel som fästingar ogillar. Finns i flera olika varianter.
3 Smarta tips för att förebygga fästingar hos katt
Fästingpulver/Fästingmedel för katt
Kosttillskott i pulverform som blandas med kattens mat. Tillskottet är helt giftfritt och gör att katten blir mindre attraktiv för fästingen. Lär dig mer här
Fästingtabletter
Tabletter som ges dagligen till din katt och som gör katten mindre attraktiv för fästingar.
Magnetfält och Ultraljud
Ofta i form av nyckelringar som fästes på kattens halsband. Ett helt giftfritt alternativ som fungerar genom att skapa ett magnetfält eller utsöndra högfrekventa ljud som fästingar och annan ohyra ogillar. Påverkar inte kattens hörsel och kan användas även på dräktiga honor och valpar.
Fästingrelaterade sjudomar hos katt
Borrelios/Borrelia hos katt
Borrelia är, till skillnad från hos människor, ganska ovanligt hos katter. Om din katt uppvisar symptom är det alltid bra att även utesluta andra sjukdomar. Uppsök alltid en veterinär om din katt har följande symptom:
- Feber
- Trötthet
- Nedsatt allmäntillstånd
- Stela leder
- Oförklarlig hälta som ibland flyttar mellan olika ben
Anaplasma hos katt
Granulocytär Anaplasmos är en bakteriell infektion och en något vanligare sjukdom hos katterar än borrelios. Symptomen kan likna de vid borrelia och kräver blodprov för att diagnosen ska fastställas. Får katten behandling återhämtar den sig ofta mycket fort.
- Feber
- Trötthet
- Dålig aptit
- Hängig
- Oförklarlig smärta eller ömhet
- Förändrat mag-och tarmmönster
Eksem hos katt
Fästingbett kan i vissa fall utlösa kläda och fukteksem, sk hotspots. Huden och pälsen blir kladdig och öm och det är viktigt att behandla så inte din katt har ont.
TBE hos katt
Väldigt ovanligt hos kattar och kan ge många problem och följsjukdomar liksom hos människor.
Ta bort fästingar – Hur du tar bort fästingar på katt
Det finns många bra redskap för att snabbt och enkelt få bort fästingar ur huden. Det du ska undvika är att trycka på fästingens kropp då detta kan leda till att fästingen sprutar in mer saliv i värddjuret och därmed öka risken för smittsamma sjukdomar. En pincett kan därför vara svårt att använda. Hitta ett redskap du är bekväm med som gör att du kan komma in under fästingen kropp och så nära värddjurets hud som möjligt.
Var noga med att rengöra området efter att fästingen är borttagen och håll koll på huden så ingen rodnad eller inflammation uppstår. Får katten sår som inte har läkt inom 1-2 veckor kontakta en veterinär.