Många vet redan innan de börjar planera för ett terrarium vilket typ av djur de vill ha. Vi har listat några av de populäraste arterna för att ge dig lite mer kött på benen. 

Sköldpaddor

Sköldpaddor är mycket populära husdjur och många arter lever lika länge som människor. Det är viktigt att läsa på innan du skaffar en sköldpadda eftersom det är ett långt åtagande. 

Landsköldpadda

En trevlig art som ofta lever minst 50 år. Den är vegeterian och behöver en fiberrik och energifattig kost såsom gräs, örter och ogräs. Den gillar även olika salladssorter. Varierad kost är viktigt för sköldpaddan men undvik att ge den frukt och bär. Du ska även ge den kalktillskott, avsett för landsköldpaddor, för att den ska må bra. 

Denna sköldpadda vill ha gott om utrymme, atingen i ett välventilerat terrarium eller i ett bo av exempelvis en stor pallkrage med botten. Minsta tillåtna storlek för en landsköldpadda på 20 cm är 0,5 meller 100 x 50 cm. Även om sköldpaddor inte är några klätterdjur bör kanten vara minst 30 cm. 

Är sköldpaddan större eller om du skaffar flera sköldpaddor, vilket är bra då de är sällskapliga, behöver du givetsvis ha en större boplats. Se till att det finns olika temperaturzoner med hjälp av en värmelampa. Temperaturen bör variera mellan 25-35 grader. Du ska också ha en UV-lampa med både UVA- och UVB-ljus, ljuset är livsviktigt för att reptilen ska kunna bilda vitamin D3 och tillgodogöra sig kalcium. 

Inreden boplatsen med grävbart bottenmaterial ex. bark, jord, mull och sand. Skapa gömställen av grenar och stenar, akvarieinredning brukar fungera utmärkt. Rengör och byt bottenmaterial vid behov. 
Ha även en matskål, vattenskål och en grund badskål, rengör dessa dagligen.

Vattensköldpadda

Till skillnad från sin mer landlevande släkting är vattensköldpaddor inte utpräglade vegeterianer utan äter gärna insekter, fiskar och växter. Det är därför inte lämpligt att ha dem i samma akvarium som dina akvariefiskar. 

Ge sköldpaddorna foder, torrfoder, avdsedd för just dem och komplettera med insekter, fisk- eller räkbitar och grönsaker. Det är viktigt att ge dem ett bra vitamintillskott samt blanda in kalkpulver i maten så att skalet håller sig fint. 

Även denna typ av sköldpadda vill ha gott om utrymme och förutom ett vattendjup på minst 20 cm ska det finnas en landdel, gärna med bottenmaterial som går att gräva i, grottor, solplats med ca 35 graders värme samt plats för alla dina djur, om du har fler, att kunna använda alla områden samtidigt. 

Det är väldigt viktigt med rätt belysning, en UVA/UVB-lampa är ett måste för att skldpaddan ska kunna bilda Vitamin D3 som behövs för att den ska kunna ta upp kalcium. Försök efterlikna den miljö de normalt sett skulle lea i om de var vilda. 


Ödlor

Ödlor kommer i alla möjliga storlekar och färger. De har ofta väldigt skilda behov i form av vattentillgång, miljö, behov av UVA/UVB-ljus och sällskap så läs på ordentligt så du vet vad just din ödla behöver. 

Ögonfransgeck

Ögonfransgeckon är en relativt lättskött ödla, perfekt för nybörjare. Ödlan är nattaktiv och sover gärna i hålor under dagen. Den klarar sig bra utan sällskap och söker i det vilda endast upp sina artfränder vid parning. Arten finns i många olika färger och teckningar, allt från orange till grönt. 

Ögonfransgeckon kan blir mellan 15-20 år gammal och växer sig mellan 20-25 cm lång. Den är en allätare men många väljer att ge den ett specialutvecklat pulver, Crested Gecko Diet CGD, som föda. Någon gång i veckan kan även en syrsa eller mjölmask ges som extra godbit.  

Ödlan är en duktig klättrare och det är mycket viktigt att ditt terrarium är rymningssäkert då glasrutor inte är några problem för den att klättra på. Inred med mycket lianer, grenar och växter som ger din ädla stimulands. 

Till skillnad från många andra ödlor klarar sig denna i rumstemperatur och behöver alltså ingen särskilt värmelampa. Luftfuktigheten ska vara hög, mellan 60-80% beroende på tid på dygnet. Använd bottenmaterial som behåller fukt såsom jord eller mossa. 

Leopardgecko

Leopardgeckon är en relativt trevlig ödla som kan bli ganska tam. Den är ofta lugn och vilar gärna i olika hålor under dagen. En vuxen individ blir runt 30 cm lång och kan leva i mellan 20-30 år. 

Arten är köttätare och älskar när den får jaga efter levande föda såsom syrsor och gräshoppor. Den äter även frystorkade maskar, flugor och kackerlackor. Se till att de insekter du ger den, om de är levande, är väl utfodrade så ger de mer energi till din ödla. Ha gärna en matskål för frystorkad mat och tillsätt både kalcium och vitaminpulver för att försökra dig om att geckon får i sig allt den behöver. 

Leopardgeckons terrarium bör ha ett lager av sand, jord och bark. Stenar, rötter och hålor är viktigt för att stimulera geckon. Temperaturen ska ligga mellan 25-30 grader på ena sidan terrariet och hålla runt 35 grader på den andra. Använd godkända värmelampor. 

Geckon fungerar i flock men ha aldrig på hanar tillsammans då de kommer börja strida. Endast honor eller en hane med flera honor fungerar ofta bra. Ha tillräckligt med utrymme för alla djur och lika många hålor så alla har möjligthet att gömma sig. 

Skäggagam

En betydligt mer pigg ödla än exempelvis leopardgeckon. Skäggagamen är en populär ödla som gärna klättrar omkring och jagar insekter. De vanligaste sorterna vi har som tamdjur blir mellan 30-60 cm beroende på art. 

Skäggagamen äter en allsidig kost, både insekter och grönsaker. Yngre, växande ödlor behöver en mer proteinrik kost och maskar, syrsor och gräshoppar är mums. Även klöver, maskrosblad och ruccola är lyxmat. 

Skäggagamen lever vild i ökenlanskap och du bör särför inreda ditt terrarium därefter. Bottenmaterial av jord/sandblandning, grenar, rötter, stenar och hålor kommer göra din ödla tillfreds. Ha även en solplats med runt 35 grader och ett svalare område på runt 25 grader i terrariet. 

Skäggagamen behöver UVA/UVB-ljus, inte nödvändigtvis i hela terrariet, men det ska ska finnas ett område med detta ljus. Matskål, vattenskål och en badplats ska också finnas. Ha en ganska hög luftfuktighet så underlättar du för ödlan att ömsa skinn. 


Ormar

Ormar är vackra varelser som kommer i en mängd färger, storlekar och med olika behov. Generellt kan man säga att de kräver förhållandevis lite utrymme eftersom de inte är särskilt aktiva. Ormar använder sig av terrariets hela utrymme så var noga med inredningen och anpassa efter arten. Men de flesta ormar klättrar gärna i buskar och grenar. 

Mikroklimatet i terrariet, dvs områden i terrariet med specifika egenskaper, är mycket viktigt. Ofta behöver ormar en varm och en svalare del, ett område som är fuktigt och sprider fukt till resten av omgivningen och sådant bottenmaterial som liknar det de skulle vistas i vilt. 

Ormar riskerar lätt uttorkning så var noga med att inte använda ex bark eller enbart sand i botten. Ha även en badplats som alltid är vattenfylld. Och det är mycket viktigt att ormen har möjlighet att gömma sig. Täta levande eller konstgjorda växter, grottor, blomkrukor eller liknande är perfekt. 

Majsorm

Majsormen är en giftfri och kommer i många vackra färger vilket har gjort den mycket populär som förstagångsorm. Storleken varierar men normalt blir den runt 180 cm lång, när du väljer terrarium utgå från hur stor den vuxna ormen blir.  

Majsormen lever främst på marken men kan även klättra lite. Den är en fenomenal rymmare så ha ett terrarium dom är riktigt säkert. Inred det med torvmull, cocsfibrer eller barkströ på botten och ha sedan hålor, grenar och stenar för att stimulera ormen. 

Du behvöer ha minst 50% luftfuktighet, en värmeplats som håller ca 32 grader och en svalare del på ca 25 grader. Lampor med UVA/UVB-ljus måste finnas för att ormen ska kunna ta upp kalcium. Ormen vill också ha möjlighet att bada. 

Majsormar i fångenskap serverar bäst frysta/upptinade möss. Använd en fodertång så ormen inte råkar bita dig. Mata unga ormar var 3-4 dag och äldre ca var 14e dag. 

Boaorm, kungsboan

Det finns ett 40-tal olika boaormar men den vanligaste i fångenskap är kungsboan. Den är ofta mycket lugn och kan hanteras utan stora problem. Ormen trivs bra precis ovan marken i små buskar eller låga träd.  

I fångenskap blir kungsboan mellan 2-2,5 meter men vilt kan den bli över 3,5 meter lång. Den behöver ett stort terrarium med tillgång till grenar, bad och gömmor. 

Pytonorm, Kungspyton

En vanlig orm som inte blir särskilt stor, normalt ca 1,5 meter. Kungpytonormen är en orm som sällan bits utan snarare rullar ihop sig om den känner sig hotad. Självklart kan den bitas och förtjänar respekt. 

Normalt lever den ganska nära marken eller i låga buskar så se till att ge den mycket växter i sitt terrarium och ha ett tjockt lager bottenmaterial med hålor och gömmor. 

Ormen behöver hög luftfuktighet och ska ha tillgång till en särskild badplats. Temperaturen i terrariet ska vara olika, mellan 26-32 grader, använd en värmelampa för att uppnå olika zoner. 

En kungspyton kan leva upp till 30 år i fångenskap så tänk efter innan du skaffar en, det är ett långt åtagande.