Minska dina besvär vid hundallergi

Alla pälsdjur kan ge allergibesvär och det hindrar idag många djurälskare från att skaffa hund eller katt. Även om du inte har en ren allergi så är överkänslighet också vanligt och kan komma smygande vilket tvingar många att lämna bort sina älsklingar. Vi har samlat några tips för att du ska kunna minska dina allergiska besvär. 


Ta reda på orsaken till dina besvär

Många som känner av irritation i kroppen i närheten av pälsdjur drar gärna slutsatsen att de är allergiska eller överkänsliga mot just dem. Det är hemskt att behöva göra sig av med en familjemedlem och det är därför viktigt att först utreda vad det är som orsakar dina besvär.

Känslighet mot kvalster är en väldigt vanlig orsak och ger liknande symptom som vid allergi mot pälsdjur. Eftersom djurens päls kan innehålla kvalster är det en god idé att utesluta det först. Testa med ett hemmatest eller kontakta din läkare, förhoppningsvis slipper du lämna bort ditt djur. 

Vad orsakar allergi och överkänslighet?

De ämnen, allergener, som orsaker besvär är olika proteiner hos hunden som vårat immunförsvar reagerar på. Allergenerna kan finnas i hundens saliv, hud, talgkörtlar och urin. Det är sällan en person är allergisk mot själva pälsen eller håren hos djur men det är i dessa som allergenerna ofta fäster och sprids runt. 

Symptom på hundallergi

  • Nysningar
  • Nästäppa
  • Kliande och röda ögon
  • Rinnande näsa
  • Nässelutslag
  • Luftrörspåverkan

Många reagerar med ovanstående besvär och drabbas mer eller mindre, oavsett så är det jobbigt och obehagligt. 

Vad kan jag göra själv för att lindra min allergi?

En allergi eller överkänslighet kan minska genom att under kontrollerade former utsättas för allergener. Detta är inget du ska göra själv utan endast tillsammans med en läkare. Resultatet är i dagsläget ganska varierat och behandlingen är ofta dyr och tar lång tid. 

Att tro att din överkänslighet ska gå över är inte heller bra. Allergin kan utvecklas och bli värre över tid så det är viktigt att förebygga den så mycket som möjligt, detta genom att hålla ditt hem och eventuella husdjur så rena som möjligt och ta reda på exakt vad det är din kropp reagerar på. 

  • Använd allergentäta filter (HEPA-filter) till dammsugaren, denna minskar spridningen av allergener i luften.
  • Ha god ventilation och vädra ditt hem ofta. 
  • Våttorka. Vattnet binder partiklar och du riskerar inte att de varvlar runt i luften. 
  • Har du eller någon i din familj varit i en miljö med djur så tvätta kläderna direkt och duscha ordentligt. Även om personen i fråga inte själv är känslig sprids allergener lätt från kläder till möbler och sängkläder. 
  • Många gånger kan en allergi också bero på ens tarmhälsa. Upp till 80% av vårat immunförsvar utgår från vår mage- & tarmhälsa. Därför kan det vara en god idé att se över sina kostvanor och/eller prova en riktigt bra probiotika i 60 dagar.

Hur minskar jag allergener hos/från min hund?

Som tidigare nämt kommer de flesta allergener från hundens hud, saliv och urin. De fäster sedan på hunden päls och sprids snabbt i hemmet. Liksom människan fjällar hundar och de kan ha mjäll som retar vårat immunförsvar. Genom att ta hand om hundens hud kan du minska dessa besvär rejält. 

  • Bada hunden ofta med produkter som är anpassade för att minska allergener. 
  • Borsta hundens päls regelbundet för att bli av med överflödiga strån där allergener fastnar. 
  • Ta hand om hundens hud för att minska mjäll och flagning. Detta gör du dels genom hud- och pälsvård, men även genom att ge hunden rätt kost och näring. 
  • Låt inte hunden sova i sovrummet. Din kropp behöver vila från de ämnen du är känslig mot och det gör den bäst under natten. 
  • Låt inte din hund slicka dig, tvätta händerna efter att ni kelat och torka upp dreggel från golvet omedelbart. 

Myter om hundallergi

Jag är allergisk mot djurets päls

Troligen inte pälsen i sig, men du är allergisk/överkänslig mot de allergener, proteiner, som kan fästa i pälsen. De kommer från hud, saliv, urin eller talgkörtlar. 

Det finns ”allergifria” hundar

Nej. Det finns djur med mindre allergener men alla djur har potentiella irriterande ämnen. 

Att vara nära pälsdjur kan ge mig allergi

Nja. Att utsättas för allergener har i vissa forskningar visat sig eventuellt kunna förebygga och stärka kroppen så att en allergi inte utvecklas.
Dock om du redan är känslig kan överexponering reta kroppens immunförsvar ännu mer vilket gör att en överkänslighet kan utvecklas till allergi eller astma. 

Att ta allergimedicin botar allergin

Nej. Allergimedicin lindrar ofta symptomen såsom rinnande näsa eller kliande ögon. Men tar givetvis inte bort orsaken till allergin.